Monday, May 2, 2011

The one with new stops


Bussiliiklus Mexicos on suurepärane. Veidi kallima pileti eest saad söita esimese klassi bussis, kus on köik mugavused ja täisvöimsusel öhukonditsioneer ning ärgates oledki jälle uues linnas.

Hämmastav kui palju erinev on iga uus koht eelmisest. Olin nüüd jõudnud kesk Mexicosse, väiksesse linna Oxaca. Siin on nii puhas ja värske. Inimesed on nii ilusad ja suure linna ebamugavusest pole siin enam juttugi. Pargid on täis peresid, köigil on aega, iga nurga peal müüakse midagi head, öhus on vürtse ja rahu. Siia vöiks pikemaks jääda.

Esimene peatus olid jällegi asteekide varemed. Sedapuhku inglise keelsete legendidega. See on hämmastav kui vähe nendest kultuuridest tegelikult teatakse. Leidude pöhjal, vöib paika panna nende toitumisharjumused, töö ja elustiili, leidub kirjeid nende jumalustest ja tseremooniatest, aga kuidas nad need püramiidid ehitasid, kas ohverdati pallimängu vöitnud vöi kaotanud meeskond vöi kuidas kurat nad Pii väärtuse välja arvutasid, saame vaid oletada.



Päike kõrvetas jälle lagipähe. Mu tervis oli tublisti paranenud ja sain köigest viimast vötta. Tagasiteel pöikasime läbi kohaliku turu. See koht oli ebamaine. Ma ei usu, et kusagil maailmas on niiiiii palju manti korraga ühes kohas. Poolt pakutavast polnud ma elu sees näinud: kimpudeks köidetud ürdid ja maitsetaimed, kottide kaupa vürtse, igas kujus ja toonis juurikaid ning marju, virnade viisi puuvilju ja olluseid, mille söögikölblikuses ma kindel ei tahtnud olla. Müüjad olid lahked, kutsusid maitsma ja tahtsid kangesti kaupa teha. Ma söin esimest korda mangot. Otse letilt ja näppudega, see maitses nagu taevas. Ostsime pätsi saia ja pehmeks küpsenud avokaado. Istusime mingi räpase laua taha, tädi müüs meile ölut ja pakkus avokaado saia peale soola ja pipart, ei kuskilt ilmus šombreeroga mariachi ning mängis meile pilliloo. Mexico on fantastiline!

2 comments:

  1. Hola, mi amor!

    AI! Sa oled MEHHIKOS!
    Tegid v2ga kihvti otsuse, et kesk ameerikasse l2ksid! Mul on hea meel! Mexicos kipub nii olema, et mida l6unapoole, seda avatumaks ja 2gedamaks inimesed muutuvad. Chiapas on 2ge provints (San Cristobal de la Casa vms on yks selline veits turistikas koht, aga igati m6nusa 6hkkonnaga ja huvitavate inimestega) soovitan.

    Guatemala keskel on yks megailus j2rv vulkaanid ymberringi. Seal on yks v2ga "huvitava energiaga hipikyla", kus ma veetsin imelise n2dala...igast huvitavaid olukordi ja inimesi kohates.... San Marcos La Laguna on nimeks tal. Kui satud sinnakanti, siis tead kuhu minna.

    Seda ytlen sulle teine kord, miks ma sulle v2ga helistada tahtsin. Enam pole oluline :)

    Que te vaya muy bien, chica!!

    ReplyDelete
  2. Hola, aiaiaia, ma juba laksin nii elevusse, et äkki sa oled lähedal. Aga sul on see Mesopotaamia ameerika ring juba tehtud siis jh? Tõepoolest, mida lõuna poole, seda prm. Praegu olen Tulumis, siin on imeline.
    See järv seal Guatemalas on mul tõepoolest plaanis. Aga enne veel Belize.
    Aga kas sa lähed nüüd koju?
    Any way, hoia end ja meie lippu!
    Kallid kuumast mexicost!

    ReplyDelete